Feng Shui Temel Prensipleri

Feng shui'nin anlamı Çince'de rüzgar anlamına gelen "feng" ve su anlamına gelen "shui" anlamına gelir. Kavram, insan yaşamının etrafındaki çevreyle bağlantılı olduğundan ve onunla aktığından bahseden eski bir şiirden türetilmiştir. Asya kültüründe bu felsefeye "yol" anlamına gelen Tao denir. Taoizm doğanın yoludur ve feng shui'nin tüm temel kuralları doğayı yansıtır. Denge oluşturmak için feng shui'yi kendi evinize dahil edebilirsiniz. Hem evinizin tasarımında hem de genel yaşamınızda.

Feng Shui Temel Prensipleri

Feng Shui Nedir?

Feng shui, yaşam alanlarındaki parçaları doğal dünyayla denge yaratacak şekilde düzenleme uygulamasıdır. Evinizde feng shui yapmanın anlamı budur . Amaç enerji güçlerini kullanmak ve birey ile çevresi arasında uyum sağlamaktır.


Feng Shui'nin İlkeleri

Feng shui tasarımında bilinmesi gereken dört ana prensip vardır:

Chi: Chi hayati yaşam gücü veya enerjisidir. Konu evinizi feng shui ile tasarlamaya geldiğinde Chi dikkate alınması gereken önemli bir bileşendir.
Komuta pozisyonu: Bu, bir odadaki kapıdan en uzaktaki noktayı ifade eder (ancak kapıyla doğrudan aynı hizada değildir). Komuta pozisyonu, bir alanda en fazla zamanı nerede geçirmek isteyeceğinizi belirtir. Mümkün olan en iyi feng shui'ye sahip olmak için komuta konumundan kapıya doğru net bir görüş hattına sahip olmak isteyeceksiniz.
Bagua: Bagua, feng shui enerji haritasıdır. "Sekiz bölge" anlamına gelen Çince bir kelimedir. Bu alanların her biri belirli bir yaşam alanıyla ilgilidir.
Beş element: Feng shui'nin beş elementi toprak, metal, rüzgar, su ve ateştir. Feng Shui'yi evinize dahil ederken genellikle bu beş unsuru dengelemek isteyeceksiniz.

Feng Shui'de Chi

Chi hayati yaşam gücünü veya enerjisini ifade eder. Feng shui ile bir oda tasarlamanın önemli bir yönüdür. Az mobilyalı büyük bir oda, chi'nin aşırı yüklenmesine neden olarak kendinizi kaybolmuş hissetmenize neden olabilir.

Öte yandan, dağınıklıkla dolu küçük bir oda chi'ye hareket alanı sağlamaz ve bu da durgunluk hissine neden olur.

Komuta Pozisyonu

Feng shui'de komuta konumu, bir odadaki kapıdan en uzak olan ve kapıyla doğrudan aynı hizada olmayan noktadır. Sizi kapıya çapraz olarak yerleştirir. Ve ideal olarak kapıyı net bir şekilde görmelisiniz.

Komuta pozisyonu, bir odada zamanınızın çoğunu geçirmek istediğiniz yerdir. Feng Shui'nin temel kurallarından bazıları, odadaki bu baskın konumu belirlemenizi ve mümkünse yatağınızı, masanızı veya ocağınızı buraya yerleştirmenizi önerir.

Evinizin bu üç bölümü kritiktir çünkü her biri hayatınızın önemli bir bölümünü temsil eder. Yatak sizi, çalışma masası kariyerinizin bir uzantısını , ocak ise zenginliğinizi ve beslenmenizi temsil eder.

Feng Shui Bagua Haritası

Bagua, evinizin kat planına eklenen feng shui enerji haritasıdır. Çince "bagua" kelimesi "sekiz alan" anlamına gelir.

Her alan aile, zenginlik veya kariyer gibi farklı bir yaşam durumuyla ilgilidir ve her birinin karşılık gelen şekilleri, renkleri, mevsimleri, sayıları ve dünyevi unsurları vardır. Dokuzuncu alan olan baguanın merkezinde genel sağlığınızı temsil eden sizsiniz.

Birkaç feng shui düşünce okulu var ve hepsi bagua kullanıyor. Ancak bazıları bagua'yı farklı şekilde uygular.

Batı ve BTB (Kara Tarikat) okulları genellikle bagua'yı bilgi, kariyer ve yardımsever insanlar alanlarının ön kapıyla aynı hizada olacağı şekilde yerleştirir . Uçan Yıldızlar ve diğer klasik okullar bagua'yı yılın enerjisine veya pusulaya göre yönlendirebilir.

Bagua Bölgeleri

Bagua'yı hayatınıza dahil etmenin ve evinize feng shui eklemenin en kolay yolu, en fazla dikkat gerektiren bir ila üç alanı belirlemektir. Aynı anda tüm alanlarda çalışmaya çalışmayın. Enerjinizi güçlendirmek veya bu bölgelerdeki akışı iyileştirmek için o bölgeye feng shui ipuçlarını dahil edin.

Aile (Zhen)
Temsil eden:  Aile, yeni başlangıçlar
Şekil: Sütunlu, dikdörtgen
Renkler:  Yeşil, mavi, turkuaz
Sezon:  İlkbahar
4 numara
Eleman:  Yang ağacı
Zenginlik (Xun)
Temsil ettiği:  Zenginlik, bolluk, refah
Şekil: Sütunlu, dikdörtgen
Renkler:  Mor
Sezon:  İlkbahar
5 numara
Eleman:  Yin ağacı
Sağlık (Tai Qi)
Temsil eden: Genel sağlık, merkez
Şekil: Düz, kare
Renkler:  Kahverengi, turuncu, sarı
Sezon: Sezonlar arası geçişler
 5 numara
Element:  Toprak
Yardımsever İnsanlar (Qian)
Temsil eden:  Yardımsever insanlar, hayırseverler, seyahat
Şekil: Dairesel, küresel
Renkler:  Gri, metalik
Sezon:  Sonbahar
Sayı:  6
Eleman:  Yang metali
Çocuklar (Dui)
Temsilen:  Çocuklar, tamamlanma, neşe
Şekil: Dairesel, küresel
Renkler:  Beyaz, metalik
Sezon:  Sonbahar
 7 numara
Öğe:  Yin metali
Bilgi (Gen)
Temsil eden:  Bilgi, kendini geliştirme, beceri
Şekil: Düz, kare
Renkler:  Koyu mavi
Sezon:  Sezonlar arası geçişler
Sayı:  8
Element:  Yang toprağı
Şöhret (Li)
Temsil Ettiği: Şöhret, itibar, tutku, görünürlük
Şekil: Üçgen, sivri
Renkler:  Kırmızı
Sezon:  Yaz
9 numara 
Element:  Ateş
Kariyer (Kan)
Temsil eden: Kariyer, hayattaki yol
Şekil: Dalgalı, kıvrımlı
Renkler:  Siyah
Sezon:  Kış
1 numara 
Element:  Su
Ortaklıklar (Kun)
Temsil: Ortaklıklar, evlilik, kişisel bakım
Şekil: Düz, kare
Renkler:  Pembe
Sezon:  Sezonlar arası geçişler
2 numara 
Element:  Yin toprağı

Beş Element

Feng shui'nin beş unsuru (toprak, metal, su, ahşap ve ateş) Taocu gelenekten gelir. Öğeler, eksiksiz bir sistem oluşturmak için birlikte çalışan, birbiriyle ilişkili yaşam evreleridir. Tipik olarak, evinize feng shui uyguladığınızda bu beş unsuru dengelersiniz.

Nereden başlayacağınızı tanımlayarak feng shui'nin beş unsurunu hayatınıza ve evinize dahil edin. Geliştirmek istediğiniz bir ila üç alanı seçin, ardından önerilen renkleri veya şekilleri o odaya ekleyerek enerjiyi güçlendirin.

Örneğin bagua'nız, yatak odanızın genel sağlığınızla ve gençleştiğiniz yerle uyumlu olduğunu gösterir. Toprak elementine bağlanır. Toprakla ilişkilendirilen feng shui renklerini kullanmanın yanı sıra seramik veya kil çömlek, taş veya kristallerle süslemenin yollarını düşünün .

Bu ilk iyileştirmeler yapıldıktan sonra hayatınızın diğer odalarına veya alanlarına odaklanın. Her odanın unsurlarını gözlemleyin ve ardından karşılık gelen feng shui öğelerini getirin. Amaç bu odalara, yaşamınızın alanlarına ve nihayetinde tüm evinize pozitif enerji getirmektir.

Toprak
Nitelikler: Ayakları  yere basan, kendine bakabilen, istikrarlı
Şekil:  Düz, kare
Renkler:  Kahverengi, turuncu, sarı
Sezon:  Sezonlar arası geçişler
Alanlar:  Sağlık, bilgi, ortaklıklar 
Metal
Nitelikler:  Verimli, hassas, güzellik 
Şekil: Dairesel, küresel
Renkler:  Beyaz, metalik
Sezon:  Sonbahar
Alanlar: Yardımsever insanlar, çocuklar
su
Nitelikler:  Aşağıya doğru, akıcı, değişken
Şekil: Dalgalı, kıvrımlı
Renkler:  Siyah
Sezon:  Kış
Alan:  Kariyer
Odun
Nitelikler:  Geniş, canlılık, yukarı doğru
Şekil: Sütunlu, dikdörtgen
Renkler:  Yeşil, mavi
Sezon:  İlkbahar
Alanlar:  Aile, servet
Ateş
Nitelikler: Tutku, aydınlatıcı, parlak
Şekil: Üçgen, sivri
Renkler:  Kırmızı
Sezon:  Yaz
Alan: Şöhret

Evinizde Feng Shui Yapmanın İpuçları

Bitkilerle süsleyin : Feng shui bitkileri , özellikle para bitkisi gibi daha yuvarlak ve yumuşak yapraklı olanlar kişisel enerjinizi besler.
Pozisyonları göz önünde bulundurun : Sobanızı, masanızı veya yatağınızı hakim konumda tutun; bu, kapıdan en uzak noktadır ancak kapıyla doğrudan aynı hizada değildir. Evinizin yönünü de düşünmek isteyebilirsiniz .
Renkleri dengeleyin : Hangi bagua alanlarını geliştirmek istediğinize karar verin ve bu enerjiyi güçlendirmek için karşılık gelen renkleri seçin. Örneğin, aile için yeşili (zhen) veya zenginlik için moru (xun) kullanın.
Düzenleyici : Aşırı dağınıklık chi'nin engellenmesine neden olur. Değerli yer kaplayan fazla eşyaları bırakın.
Trafik akışını açık tutun : Rotanızın açık olması için kapı ve koridor gibi geçiş yolları açık tutulmalıdır. Odanın girişine mobilya yerleştirmekten kaçının.
Kırılan şeyleri onarın: Evinizde kırılabilecek herhangi bir şeyi onarmak, mekanın chi'sini iyileştirecektir. Kırık aynaların onarılması veya değiştirilmesi özellikle önemlidir.
Beş elementi kullanın: Beş elementi (toprak, metal, su, ahşap ve ateş) kullanmak, evinizde feng shui yapmanın en iyi yollarından biridir. Her bir öğenin sağlam bir dengesine sahip olduğunuzdan ve bunları evinizin uygun alanlarına dahil ettiğinizden emin olun.
Güçlü bir giriş yoluna sahip olun : Giriş yolu, enerjinin alanınıza ve yaşamınıza girdiği yerdir. Sıcak, aydınlık ve dağınıklıktan uzak bir alan yaratın.
Doğal ışığı en üst düzeye çıkarın : Bol güneş ışığına sahip odalar refahı ve canlılığı artırır. Pencereleri ışık akışı sağlayacak şekilde konumlandırın veya doğal ışığı artırmak için aynalar kullanın (ancak mobilyalarla birlikte konumlandırmaya dikkat edin !).

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow