Bitkilere göre toprak seçimi nasıl olmalıdır?

Bitkiler sağlıklı büyümek için gerekli tüm mineral ve vitaminlerini topraktan alır. Yetiştirmek istediğiniz bitkinin özelliklerine uygun toprak seçimi çok önemlidir.

Bitkilere göre toprak seçimi nasıl olmalıdır?

Torf Toprak Nedir? Torf Toprakta Ne Yetişir?

“Turba toprak” olarak da bilinen torf toprak, saksı ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği konusunda en bilindik toprak çeşitlerinden biridir. Koyu renkli ve suyu tutan bir yapıya sahip olan bu toprağa bitki ekecekseniz saksınızın drenaj kanallarına sahip olması ya da toprağın altına çakıl taşı koymak gibi drenaj yapmanıza yardımcı olacak çözümlerden yararlanmak faydalı olabilir.

Asidik yapısı bulunan ve bitkilerin yetiştirilmesi için uygun olan torf toprağa kompost yaparak bitkilerinizin daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz. Torf, pek çok bitki, ayrıca domates ve biberler dışında pek çok sebze ve besin için uygun bir seçim olabilir. 

Torf Toprak

Tınlı Toprak Nedir? Tınlı Toprakta Ne Yetişir?
Kil, kum ve silt karışımından oluşan toprak çeşidine verilen isimdir. Asidik olma eğiliminde olan tınlı toprak, drenaj açısından başarılı ve nemi tutabilen bir topraktır. Düzenli olarak kompost yapıldığında daha verimli olabilecek bu toprakbitkileri de sıkı bir şekilde tutar.

Bahçelerde sebze yetiştiriciliği yapmak isteyenler tarafından tercih edilen tınlı toprak, özellikle kök bitkileri ve çilek yetiştirmek için gayet uygun olsa da lahana, yeşil fasulye, kaktüs çeşitlerinin ekimi için önerilmeyen bir türdür.

Tınlı Toprak

Kireçli Toprak Nedir? Kireçli Toprakta Ne Yetişir?
“Tebeşirli toprak” olarak da bilinen bu toprak çeşidi diğer türlere göre daha iri tanelidir ve içerisinde taşlar bulunur. Asidik bir yapısı bulunan kireçli toprağa uygun bitkiler ekilmediğinde, bitkilerin yapraklarında sararma, büyümelerinde ciddi bir yavaşlama görülebilir. Ayrıca kireçli toprak, su tutma ve işlenebilirlik konusunda da humus eklenerek iyileştirilebilir.

Ispanak, lahana, mısır, lahana gibi sebzeleri ekmek için elverişli bir toprak olan kireçli toprakta leylak, weigela, filbahri, zambak gibi bitkiler de yetiştirilebilir.

Kireçli Toprak

Killi Toprak Nedir? Killi Toprakta Ne Yetişir?
Yumuşak yapıda olan, suyu iyi tutan killi toprak, “siltli toprak” olarak da bilinir. Besin değeri açısından zengin olarak kabul edilen bu toprak çeşidinin yumuşak yapısı, bitkileri ve sebzeleri kolaylıkla ekmeye imkân verir. Fakat bu noktada, siltli toprağın sıkılaşma durumu olduğunu da unutmamak gerekir. Kuruduğunda çok sert, ıslandığında ise vıcıklaşan killi toprağın pütürlü bir yapısı bulunur. İşte, tam da bu nedenle siltli toprak, havuç gibi köklü bitkileri ekmek için uygun olmayabilir.

Isınması zaman aldığı için çok su tutan killi toprak, drenaj uygulandığı takdirde fazla suyu daha kolay bir şekilde atabilir ve bitkiler için iyi bir besin kaynağı olabilir.

Süs ağaçlarının, meyve ağaçlarının, yıldız çiçeğinin, yaz sebzelerinin,hatta sarıboya ağacı, söğüt, selvi gibi uzun ömürlü bitkilerin, çimenlerin ekilebileceği bu toprak, havuç ve yumuşak meyvelerin ekimi için pek ideal değildir.

Killi Toprak

Kumlu Toprak Nedir? Kumlu Toprakta Ne Yetişir?
Adından da anlaşıldığı gibi içerisinde kum bulunan ve dokunulduğunda da kumların hissedilebildiği toprak çeşididir. Kumlu toprak çabuk kurur ve suyu çabuk emer. Toprağın bu denli kurumasını engellemek için kumlu toprağın içerisine maç eklemek gerekebilir. Ayrıca organik gübre karışımları, topraktaki besin değerini artırmaya yardımcı olur.

Kazılması kolay toprak türlerinden biri olan kumlu toprak lale, ebegümeci ve bazı gül çeşitlerinin ekilmesi için ideal olabilir. Ayrıca lahana, bezelye ve brokoli dışında, başta kök sebzeleri olmak üzere pek çok sebze ve meyve kumlu toprağa ekilebilir.

Kumlu Toprak

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow